Header image  

Padi opleidingen

Specialties

 
  HOME ::
   
 
Padi en IANTD specialties voor duikers die hun kennis en vaardigheden op een hoger niveau willen brengen.

 

Hieronderstaan een aantal specialties die wij kunnen regelen. Dit zijn niet alle specialties, dus als Uw specialty er niet tussen staat neem dan contact op met ec@duikteamvoorpampus.nl

 

Padi Enriched Air (Nitrox)

De term enriched air staat voor verrijkte lucht, en wel verrijkt met zuurstof. In deze lucht zit meer zuurstof en dus minder stikstof dan in reguliere perslucht. Tijdens deze cursus wordt je geleerd om, op een veilige manier, met zuurstof verijkte lucht tot maximaal 40% te duiken. Door de verrijking met zuurstof neemt je lichaam minder stikstof op waardoor je bodemtijd wordt verlengd. Het grote voordeel naast het feit dat je met een normale bodemtijd minder stikstof hebt opgenomen dan je buddy met perslucht, is dat je langere bodemtijden hebt. Meer zuurstof betekent minder diep duiken maar wel langer. Een wrak op 20 meter diepte is perfect bereikbaar en zal je met nitrox in je tank aanzienlijk meer bodemtijd geven dan met perslucht.
Je moet wel minimaal je Advanced OW hebben om aan deze specialty mee te doen.

Padi Droogpak duiker

De padi droogpak specialty geeft je meer mogelijkheden om je duikseisoen te verlengen. In de zomer is het in Nederland goed te doen met een natpak, maar wie ook in het vroege voorjaar, het najaar en zelfs in de winter wil doorduiken komt al snel de kou tegen. Het droogpak biedt dan uitkomst, je blijft droog en kan hieronder jezelf warmer kleden. Verder heb je de mogelijkheid om lucht in je pak te blazen, wat een extra isolatie laag vormt. In de specialty droogpak duiker gaan we verder in op het veilig gebruik van het droogpak. Hier krijg je uitleg wat je moet doen in bepaalde situatie's, maar ook hoe je het pak op een goede manier gebruikt en onderhoudt.

Padi Diep duik specialty

De diep duik specialty leert je om te gaan met diepere duiken dan de 30 meter die de limiet is voor advanced duikers. Deze specialty zal je trainen om de sportduik limiet van 40 meter te kunnen bereiken, door een goede planning te maken maar ook door je te leren een vrije opstijging te maken en dan de veiligheidsstops in acht te nemen. Deze specialty heb je nodig om andere specialties te kunnen doen zoals bijvoorbeeld wrakduiken.Voor deze specialty moet je minimaal Advanced open water zijn.

Padi Wrakduik specialty

Heb je de mooiste wrakken ook altijd al eens van binnen willen bekijken, of ook gewoon eens willen duiken bij een wrak en dan geen grens willen overschijden van je persoonlijke limiet om achter de deur van de stuurhut te kijken. Dan is de wrakduikspecialty ook iets voor jou. Bij deze specialty leer je om te gaan met het duiken in de wrakken en wordt je getraint om je in verschillende situaties toch veilig te voelen. En gaan we in op de grotere risico's die onstaan als je niet meer een rechtstreekse opstijging kan maken.Voor de eisen die voor deze specialty gelden kun je contact opnemen met het secretariaat

Padi Ijsduik specialty

De ijsduik specialty zal voor een hoop mensen niet echt tot de verbeelding spreken. Er zijn niet zo heel veel duikers die als er een dikke laag ijs ligt, zoiets hebben van "kom we gaan duiken". Maar voor de echte doorzetters onder ons kunnen wij een ijsduikspecialty regelen die je zal trainen om te duiken onder omstandigheden die voor niet veel mensen is weggelegt. Het water is onder het ijs vaak helderder dan anders, maar ook hierbij gelden weer andere veiligheids aspecten. Zo wordt je geleerd om te duiken met een veiligheids lijn en de communicatie die via deze lijn wordt doorgegeven aan de veiligheidsmensen op het ijs.Voor de eisen die voor deze specialty gelden kun je contact opnemen met het secretariaat

IANTD Wreckdiver

Dit programma is ontworpen om duikers op een veilige manier te leren wrakduiken; tevens leidt het op in het technische gebruik van EANx voor het verkennen van wrakken en het gebruik van EANx en zuurstof voor decompressie.
De cursus IANTD wreckdiver wordt op verschillende locaties gegeven b.v. Noordzee, Oostzee, Kroatië, Spanje.


IANTD Advanced Eanx (Nitrox)

Deze specialty voorziet een gevorderde opleiding in de nitrox duiken om met nitroxmengels veiliger te kunnen duiken tot 42 meter diepte.
Er wordt gebruikt gemaakt van mengsels van 21 tot 40 procent EANx en decogassen tot 50 procent EANx. De volledige duik wordt nauwgezet gepland en uitgerekend. We voorzien 20 uur theorie en oefensessies.
We maken ook gebruik van een zwembad om de praktijksessie nauwgezet uit te leggen.
Tijdens de zes buitenwaterduiken worden de vaardigheden intensief getraind.
De advanced EANx is de noodzakelijke stap indien je verder wilt in de wereld van het technische duiken.
Recreatieve duikers leren omgaan met een ademgas waarmee ze veiliger en langer kunnen duiken (extended range) tussen de 30 en de 45 meter en de terugweg plannen met 50 procent.


IANTD Tek Lite

Veel duikers willen na verloop van tijd hun kennis en vaardigheden verder uitbreiden. Tot nu toe kon je dan een nitrox of advanced nitrox brevet halen. Daar hield het dan wel op want als je verder wilde werd je genoodzaakt het technisch duiken traject in te gaan met alle (financiële) gevolgen van dien. Je standaard sportduikuitrusting is dan niet meer voldoende om een dubbel twaalf te dragen.

Bij het technisch duiken, heb je ook een technische duikuitrusting nodig. Redundancy en dus alles dubbel uitgevoerd; dubbele automatensets, wing, dubbele flessenset etc…

Het TEK LITE traject van IANTD zorgt ervoor dat je niet voor grote uitgaven komt te staan en dus technisch kunt gaan duiken met je standaard sportduikuitrusting. Het TEK LITE programma start al vanaf het advanced EANx brevet.

De IANTD Advanced Nitrox cursus introduceert de duiker in de basisvaardigheden van decompressie duiken, duiken met stage decompressie cilinders en het gebruik van redundant ademautomaten.

Deze cursus helpt de duiker om een beter begrip op te bouwen van dynamische decompressie duiken en verder breidt het je kennis en vaardigheden uit in het gebruik van EANx mengsels met een maximale Po2 van 1,5 bar.

Met een IANTD Advanced Nitrox brevet kwalificeer je je om op een maximale diepte van 42m te duiken en om beperkt decompressie duiken te maken. Minimale vereisten voor aanvang: IANTD Basic Nitrox & Deep diver brevet, 15 jaar, 30 gelogde duiken. Eigen uitrusting waarvan minimaal een 15 liter fles met dubbele kraan (liefst met DIN aansluiting), 2 automaten liefst één met een slang van 2,10 meter lengte, als decostage een fles van minimaal 5 liter die evenals de toebehoren zuurstofschoon dient te zijn. Deze cursus bestaat uit theorie lessen met een afsluitend examen, confined water training en 4 open water duiken.

De IANTD Advanced Recreational Trimix cursus is ontwikkeld voor duikers die geen last willen hebben van stikstofnarcose. De stikstof wordt gedeeltelijk vervangen door helium waardoor de equivalente narcose diepte niet groter dan 24m is. Als standaard trimix gas wordt Tx28/25 gebruikt of een Tx32/15 (waarbij de Tx staat voor Trimix, 32 voor het percentage O2 en 15 voor het percentage helium in het mengel). Met het IANTD Advanced Recreational Trimix brevet kwalificeer je om op een diepte van maximaal 45m te duiken en om beperkt decompressie duiken te maken. Om deel te nemen aan deze cursussen is het volgende vereist: Minimaal 30 ingelogde duiken, in het bezit van een EANx brevet en een Deep Diver Specialty en minstens 15 jaar oud zijn. Eigen uitrusting waarvan minimaal een 15 liter fles met dubbele kraan (liefst met DIN aansluiting), 2 automaten liefst één met een slang van 2,10 meter lengte, als decostage een fles van minimaal 5 liter die evenals de toebehoren zuurstofschoon dient te zijn. Deze cursussen bestaan uit theorie lessen met een afsluitend examen, confined water training en 6 open water duiken.

Besluit je naar aanleiding van dit verhaal je duikvaardigheden verder uit te breiden, neem dan contact op met een IANTD facility of IANTD instructeur bij jou in de buurt. Bovendien komt er hier speciaal een nieuw cursusboek uit, het TEK LITE cursusboek.